“Pletou svetry a odmítají se řídit pokyny mistra”: Kolektivní protesty vietnamských dělníků v osmdesátých letech v Československu

ÚSD Vás zve na přednáška Aleny Alamgir (University of Exeter; Universität Leipzig), která se uskuteční 14.3. 2018 od 14:10 v místnosti 209.

Na jaře roku 1983 vypukla v Československu dvanáctidenní stávka, kterou zorganizovala skupina vietnamských dělnic v jednom z rostlinářských závodů. Tato stávka odhalila značné rozdíly mezi Vietnamci a jejich československými „hostiteli“ v porozumění takovým pojmům jako „pracovní morálka“ nebo „socialistický internacionalismus“. Poukázala tak, že mezi československým a vietnamským pojetím socialismu panovaly značné rozpory. Mimo to nám však tato událost také poskytuje cenný vhled do života vietnamských pracovníků v Československu v osmdesátých letech a vypovídá mnoho o povaze a realitě československého pozdního socialismu. Pracovní migrace mezi někdejšími socialistickými státy před rokem 1990 dosud patřila spíše k zanedbávaným tématům historického výzkumu. Nemnohé práce, které na této téma vznikly, navíc většinou ignorují významnou skutečnost, že zahraniční dělníci často upozorňovali na nedodržování svých pracovních práv a také je v dobovém kontextu hostitelské země zcela neobvykle otevřeně hájili. Právě tomuto aspektu se na základě analýzy pramenů jako jsou policejní spisy nebo ústní svědectví pamětníků bude věnovat tato přednáška. Opomenuty nebudou ani strukturální rysy vietnamsko-československého programu „výměny pracovních sil“, který za tímto vzdorem stál.

Alena Alamgir působí jako výzkumná pracovnice na univerzitách v Lipsku a v Exeteru (Velká Británie). Na této univerzitě spolupracuje na projektu Socialism Goes Global, který mapuje vztahy evropských socialistických států se zeměmi „třetího“ světa. V roce 2014 obhájila na Rutgers University v USA dizertaci na téma Socialist Internationalism at Work: Changes in the Czechoslovak-Vietnamese Labor Exchange Program, 1967–1989, za kterou získala cenu Theda Skocpol Dissertation Prize, udělovanou Sekcí komparativní a historické sociologie Americké sociologické společnosti (ASA) a cenu Anne Foner za nejlepší dizertaci roku udělovanou katedrou sociologie na Rutgers University. O různých aspektech vietnamsko-československé pracovní výměny publikovala studie v odborných časopisech Slavic Review, Race & Class, a the Journal of Vietnamese Studies a přispěla kapitolou do monografie Work Out of Place. Work in Global and Historical Perspective, Mahua Sarkar (ed.), De Gruyter Oldenbourg, Berlin 2018.

Úvod > CWRG > “Pletou svetry a odmítají se řídit pokyny mistra”: Kolektivní protesty vietnamských dělníků v osmdesátých letech v Československu